Om flygplanet Skyranger

Skyranger är ett franskt flygplan som skapades 1990. Målet var att skapa att superlätt flygplan, som var enkelt att både bygga och underhålla. Detta då utan att kompromissa vad gäller prestanda. Nu över tjugo år senare kan det konstateras att man lyckades nå sitt mål, och Skyranger har kommit med ytterligare tre modeller, Vfun, Vmax och Swift. Idag finns över 900 Skyranger-flygplan i drift världen över. I sin klass är Skyranger näst intill oöverträffbart, och har vunnit ett flertal olika internationella priser, däribland som World Champion tre gånger, 1996, 1998, och 2003.

Skyranger är ett flygplan som är både lätt att underhålla och reparera, och lämpar sig därför utmärkt för amatörflygning. Att priset dessutom är relativt lågt gör också sitt till. Vad gäller att montera flygplanet, så är det också något som inte bör ställa till några större problem; det är ungefär som IKEA fast i aningens större skala. Monteringstiden är på ungefär två veckor, om man är två personer om det hela. Vikten på det omonterade flygplanet är ungefär 200 kilo fördelat på sex stycken boxar, vilket gör att det heller inte bör vara några större problem att transportera det. Det gör att Skyranger är ett utmärkt nybörjarplan.

Vad gäller skolflygning så har Skyranger även där många bra egenskaper, och är därför ett populärt alternativ för den som funderar på att ta flygcertifikat. Det är ytterst lättfluget och uppför sig mycket bra i låg fart, vilket gör att det är lätt att landa med, även för amatörer. Men Skyranger är självklart inte enbart ett skolflygplan, utan är väldigt allround, så även mer erfarna piloter kan ha stort utbyte av det.

Sammanfattningsvis så är Skyranger en i det närmaste perfekt kombination av pris, prestanda, och låg driftskostnad – det är därför jag älskar planet. För den som vill ta flygcertifikat och flyga själv så är det ett av de absolut bästa alternativen, speciellt om man vill hålla kostnaderna nere. Priset för en Skyranger-byggsats ligger vanligtvis runt 150,000 kronor. Det som då inte ingår i byggsatsen är motor med tillbehör, propeller och instrument. Kostnaderna för dessa varierar, beroende på vilka krav man har gällande prestanda och liknande.